Nieuws

Fotowedstrijd!

04-07-2024

De zomervakantie is nu echt bijna begonnen, en hopelijk hebben jullie allemaal leuke plannen in het vooruitzicht. Tijdens de zomer zullen jullie vast allemaal wel wat vakantiekiekjes maken. En als echte biologen zullen daar vast foto’s bijzitten die iets met biologie te maken hebben: de mooie natuur, bijzondere planten, schattige dieren. 

 

Stuur jouw mooiste, leukste, grappigste, gekste vakantiefoto op naar ons, en wie weet win je met jouw foto wel een mooie prijs na de vakantie!

 

Alvast een fijne vakantie allemaal, en veel foto-plezier!

 

Wandeling de bruggenroute

30-09-2023

Afgelopen week heeft Biota Natura een mooie wandeling georganiseerd. We liepen s’avonds de “bruggenroute” door het natuurgebied De Moerputten. De aangename temperatuur en het fraaie uitzicht maakte het tot een geslaagde avond. Na een gezellige picknick halverwege liepen we weer terug richting de HAS, waar we het niet konden laten de speelplaats nog even te bezoeken :).

 

Kon je er niet bij zijn maar lijkt het je wel leuk om volgende keer mee te wandelen? Laat het ons vooral weten! Wie weet herhalen we dit in de winter weer.

Biota Natura pubquiz

11-04-2023

23 maart heeft Biota Natura weer een pubquiz gehouden op de HAS. Bij de, door de feestcommissie georganiseerde, is de algemene kennis van de HAS-studenten weer getest en hebben we met een leuke groep teams een gezellige avond gehad.

 

Mochten jullie nog tips (of tops) hebben voor deze activiteit, laat het ons weten! Biota Natura wil namelijk vaker pubquizen organiseren organiseren. Hierdoor kunnen we allemaal op een leuke manier onze kennis over alle onderwerpen laten uitbreiden!

Terugblik Burgerszoo

11-04-2023

Op 16 December zijn we met de vereniging op excursie gegaan naar dierenpark Burgerzoo. 

Nadat we met iedereen verzameld waren bij de ingang zijn we naar binnen gegaan. Waarna we door liepen naar de Bush waar er 2 gidsen op ons stonden te wachten. Samen met de gidsen hebben we eerst een rondleiding gekregen door de bush waarin we veel hebben geleerd over de planten en dieren die ze daar hebben en waar ze vandaan komen. Nadat we de Bush hadden gezien zijn we nog door de Ocean gegaan waar we veel vissen en andere zeedieren hebben gezien, met als kers op de taart: een groot levend koraal! Nadat de rondleiding compleet was hebben we afscheid genomen van de lieve gidsen waarna iedereen vrij was om zelf nog een kijkje te nemen bij de andere delen van het park. Al en al een geslaagde activiteit!

Een eigen insectenhotel maken met Artico

04-04-2023

Na de herkansingen van blok 3 heeft Artico, de creatie commissie, een ontspannende en creatieve activiteit georganiseerd: Insectenhotels maken! 

 

Hiervoor waren bijna alle onderdelen gerecycled. Hout was vooraf gezaagd uit oude pallets, kippengaas van oude hekken afgehaald, opvulling in het bos gevonden en overblijfsels van verbouwingen gebruikt. Op deze manier hoefde de insectenhotels niks te kosten, iets wij onze leden graag aanbieden.

 

Dit resulteerde in een geslaagde avond met prachtige creaties! Met hamers ready en huid al kriebelend van het zicht van glaswol, begonnen onze enthousiaste leden met het onveilig maken van het leslokaal. Wij zijn er weer aan herinnerd hoe galmend leslokalen kunnen zijn, volgende keer maar gehoorbescherming mee…? 😉

 

Ondanks de beschikbaarheid van een bouwplannetje, gooiden velen leden hun creativiteit erop los, en ging iedereen naar huis met een flink insectenhotel. Wij kijken al weer uit naar de volgende activiteit en danken onze leden voor het enthousiasme!

Terugblik op de Paint & Pour 2023

21-03 -2023

Op de avond van 2 maart hebben we op de HAS een Paint en Pour gehouden. Deze is georganiseerd door de FEEST en CREA-commissie, onder leiding van Martijn de Kort, Roos van Zon en Isis Greuter. Die avond hebben we gezellig onze artistieke kant laten zien. Ondanks weinig opkomst hebben we een gezellige avond kunnen houden. Mochten jullie nog tips hebben voor deze activiteit, laat het ons weten! Wij als Biota Natura zijn van plan om vaker deze activiteit te organiseren zodat iedereen hun abstracte kant laten zien.

Lezing Pim Lemmers: Exotische rivierkreeften in Brabant

21-03-2023

Op 14 februari heeft Pim lemmers met passie over zijn expertise gebied verteld: de exotische rivierkreeften! De geschiedenis van de verspreiding, de positie van rivierkreeften in het oog van maatschappij, de bedreigingen voor de Nederlandse natuur en wat de mogelijkheden zijn voor ons om het probleem aan te aanpakken! Er waren uiteindelijk rond de 25 studenten komen luisteren naar de presentatie van Pim. Er was veel interesse over het onderwerp, dat bleek uit de vele vragen die gesteld waren na de presentatie. Maar Pim is nog niet helemaal klaar met zijn onderzoek over de rivierkreeften. Later dit jaar zal hij Thesis verdedigen aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Je kunt zijn thesis verdediging live volgen, houd zijn LinkedIn in de gaten voor meer informatie.

Terugblik op het Biota Natura wintergala 2023!

06-03-2023

Het is alweer even geleden dat het Biota Natura wintergala plaatsvond, maar wij blikken graag nog terug op een gezellige avond met jullie allemaal!

 

Vorige maand werd bij het leuke café Hello My Friend ons eerste wintergala gehouden. Deze werd georganiseerd door de gala-commissie, dit jaar bestaande uit door Mariëlle Koole en Leila Roks. Met een opkomst van alleen maar leuke mensen hebben wij een super gezellige avond gehad, en hopelijk jullie ook! Als jullie nog tips (en hopelijk ook tops) hebben waar wij in de volgende jaren rekening mee kunnen horen, horen wij het natuurlijk graag! Want wij willen voortaan ieder jaar een gala laten plaatsvinden voor de opleiding Toegepaste Biologie!

 

Namens het hele bestuur, nogmaals bedankt Mariëlle en Leila voor het op jullie nemen van de organisatie!

Roos van Zon wint columnestafette BioNieuws

15-12-2022

Roos van Zon, voorzitster Biota Natura 2022-2023, deed mee aan de columnestafette biologiestudenten 2022 van BioNieuws en wist namens de vereniging de beste column te schrijven! Lees de column hieronder:

Welke kleur heeft X?

 

“Wanneer een goede vrijpartij vrucht draagt, is het mode om een gender-revealparty te organiseren. Het blauw of het roze moet blijkbaar zo origineel mogelijk onthuld worden via ballonnen, cakes, vuurwerk en wat al niet meer. Het kan niet gek genoeg. Na de verlossende uitslag volgt opnieuw een ronde met vragen. Want wat betekent dat nou: een jongetje of een meisje zijn?

 

Waar fysieke kenmerken de sekse aangeven, is gender toch nog altijd een cultureel bepaald begrip. Hier in Nederland kan het betekenen dat je je als jongen als een malloot in het oranje kleedt om een andere jongen in een snelle auto toe te juichen. Diezelfde jongens kunnen zich dan op hun beurt niet voorstellen dat een meisje dat zonder gedoe als onderdeel van het publiek óók zou willen.

 

Zo zie je maar. Iedere cultuur heeft zijn eigen normen, gewoonten en rolverdeling voor gender en daarmee samenhangend gedrag. Toch is genderidentiteit iets anders. ‘Genderrollen zijn culturele producten, maar de genderidentiteit zelf lijkt van binnen te komen. Deze komt doorgaans vroeg in het leven op en kan niet worden teruggedraaid’, zegt Frans de Waal in zijn boek Anders.

 

Op dit moment wordt in de Tweede Kamer gesteggeld wat er in ons paspoort zou moeten staan: M of V. En zijn we zelf in staat om dit aan te geven of moet een ‘deskundige’ zich hierover buigen? En wanneer zijn we daar oud genoeg voor?

 

Waarom zo ingewikkeld? Laten we met zijn allen X zijn. Wat dat betekent vullen we zelf wel lekker verder in. Onze familie de bonobo’s en de chimpansees doen daar ook niet moeilijk over. Een groot voorbeeld is de chimpansee Donna, het ‘gender non-conformerend individu’, maar waarom wij dan wel? Zijn we gelijk van die irritante gender-revealparties af.”

 

Roos van Zon, 

namens Studievereniging Biota Natura (Toegepaste Biologie, HAS Green Academy te ‘s-Hertogenbosch)